Laktózérzékenyek - Hogy jobban érezzük magunkat

Számlaszámunk: 11600006-00000000-81041558 Adószámunk: 26266468-1-41

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Az egyesület

Az egyesület

E-mail PDF

 

 

 

Az Egyesület jelenleg végelszámolás alatt áll, de még folytatja közhasznú tevékenységét

a telefonszámán és e-mail címén.

Végleges megszűnéséről az egyesület 2018. februári közgyűlése döntött.

Ezt követően a Törvényszék dönt a nyilvántartásból való törlésről.

  

 

Az egyesület létszáma ma: 360  fő
A honlapon a múlt hónap végéig regisztrált: 2 171
 fő
A honlap látogatóinak száma:
406 444
 fő

 

 

Történetünk:

Az egyesület 1995-ben alakult azzal a céllal, hogy táplálkozási és egyéb információkkal segítse sorstársait és ellássa a tejcukorérzékenyek érdekvédelmét. Az eltelt évek alatt az egyesület létszáma félezer főre növekedett. Tagjaink megtalálhatók voltak az ország összes megyéjében és Budapest minden kerületében. Egyesületünk valódi, közhasznú, civil szervezet volt. Működését — a tejcukorérzékenyek érdekében végzett munkáját — a célkitűzéseikkel rokonszenvezők személyi jövedelemadójának 1 %-a, az egyesületi tagok tagdíja, valamint magánszemélyek, a Nemzeti Civil Alap, később  Nemzeti Együttműködési Alap, Bp. IV. kerület (Újpest) Önkormányzata, cégek (Magyar Telekom Nyrt., Naszálytej Zrt, Strathmann AG) támogatása és a honlapon elhelyezett – tejcukorérzékenyeknek szóló – hirdetések  biztosították. Jelenlegi státusz: végelszámolás alatt. Előre láthatóan, egy - két hónap múlva megszűnik az egyesület.

  

Az egyesülettel kapcsolatba került magánemberek értékelését ez a grafikon is illusztrálja:

alt

 

Tájékoztató tevékenységünkről:

406 444 látogató kereste fel a honlapot és eddig mintegy négyezer tejcukorérzékenynek küldtünk aktuális információkat. Közvetve – orvos, gyógyszerész, dietetikus, kórházi élelmezésvezető, védőnő stb. tagjainkon (mai létszámunk 8%-a) keresztül – több-tízezer tejcukorérzékeny életminőségét javította a munkánk. A tagjainknak negyedévente küldött – eddig 83 db, egyenként 16-40 oldalas – tájékoztatóink a laktóz intolerancia tüneteiről, veszélyeiről (oszteoporózis stb.), diagnózisáról, a laktózmentes élelmiszerekről, a laktóz tartalmú és –mentes gyógyszerekről, külföldi és hazai enzimpótló készítményekről, az egyesület életéről és nem utolsó sorban; a tejcukorérzékenyek jogairól és kedvezményeiről szólnak. Tájékoztató tevékenységünk hiánypótló voltát az is mutatja, hogy egyre több egészségügyi intézmény és orvos kéri összeállításainkat, és egyre több orvos küldi pácienseit egyesületünkhöz, a diagnózis után.

Az eltelt évek alatt végzett érdekvédelmi munkánk összefoglalása:

– Rendeztük a tejcukorérzékeny sorkötelesek helyzetét a MH Egészségvédelmi Intézetével, amikor még fennállt a sorkötelesség.

– Tájékoztatjuk tagjainkat és orvosaikat, hogy laktóz intolerancia esetén adókedvezmény jár.

– Javaslatunkra, a LACTASE enzimpótló tabletta 90 %-os támogatását az OEP felemelte 12 éves korról 18 éves korig, a csontfejlődés intenzív szakaszának végéig. (A támogatást később lecsökkentették 55 %-ra, de kiterjesztették életkortól függetlenül mindenkire.)

– Kezdeményezésünkre, az EszCsM módosította az emelt összegű családi pótlékra vonatkozó rendeletet, nevesítve a tejcukorérzékeny gyermekeket a rendeletben. (2013. április 1-jétől a rendelet újabb módosítása szerint már csak a veleszületett tejcukorérzékenyek tartoznak bele a támogatott körbe.)

– Néhány, eredményes fogyasztóvédelmi eljárást kezdeményeztünk.

– Érdekvédelmi és tájékoztatási céllal rendszeresen vizsgáljuk és vizsgáltatjuk a laktóz mentes / laktóz tartalmú élelmiszerek piaci helyzetét és tejcukor tartalmát.

Választott tisztségviselőink:

 Az Egyesület képviselője:  Bárdos György végelszámoló                           

 Az Ellenőrző Bizottság elnöke: Dr. Chiorean Gabriella      

  tagja:    Zarubay Attiláné

 

 

 

Bővebb tartalom eléréséért regisztráljon a következő linkre kattintva:

http://www.laktozerzekeny.org/a-regisztracio-menete.html